Intieme portretfotografie.

Vlak voor de lockdown – wat intussen een eeuwigheid geleden lijkt – ging ik langs bij Luana voor een persoonlijke portretsessie bij haar thuis. Het liefst van al doe ik portretsessie bij de geportretteerde thuis. Je huis vertelt zo veel over je, dat het een essentieel onderdeel is van de foto’s. Ook al zie je het interieur niet in detail, je gedraagt je anders in je eigen omgeving. Ik houd niet van opsmuk, ik vind dat niet nodig. Vaak zie je zelf de charmes van je eigen woning niet meer, tot er iemand nieuw binnen komt en je wijst op al dat moois en unieks. Een ruimte die door iemand anders werd ingericht en gestyled, kan prachtig zijn. Maar is voor mij niet de beste plaats voor een persoonlijke portretsessie. Laten we wat vaker dat “instagram picture perfect” idee vallen en de schoonheid en de ontroering zien in wat er is. Er is een reden waarom je je huis zo hebt ingericht.
Bovendien is het misschien wel heel fijn om jaren later te zien waar en hoe je in die welbepaalde fase in je leven leefde?

Luana woont in een heel gezellig appartementje in Antwerpen. Van zodra je binnenkomt voel je dat het haar nestje is. Voor intieme portretfotografie is dat essentieel, dat gevoel van geborgenheid. De drempel om jezelf te laten zien ligt dan vaak wat lager, want je kan er tot rust komen.

We hadden het tijdens het fotograferen over vrouw zijn. En hoe dat uit zo veel facetten bestaat. Maar dat de perceptie er toch nog vaak in bestaat dat je als vrouw definieerbaar moet zijn. Je bent zorgzaam OF ambitieus en carrièregericht. Je bent zacht OF hard. Je bent meegaand OF opstandig. Je bent verleidelijk OF verlegen. Terwijl we natuurlijk wel weten dat het geen Of Of verhaal is. En dat je al die dingen samen kan zijn, want dat het één het ander niet uitsluit. Integendeel. Maar sommige kanten van onszelf laten we nu eenmaal vaker zien dan anderen. En dan plakt er al snel een label op onszelf van wat soort vrouw we zijn. Omdat er binnen het vrouw zijn blijkbaar allerlei categorieën bestaan. Wat uiteraard ridicuul is.
Dat is net zo mooi, zo interessant … die gelaagdheid. Niet onder één noemer te vatten zijn. Wie wil dat nu? Nee joh.
Het is dan ook heerlijk om tijdens zo’n portretsessie al die verschillende kanten te mogen zien en vast te leggen. Zo anders allemaal maar toch allemaal jezelf. En soms verras je jezelf misschien wel … en zie je een kant die je zelf niet eerder zag.

Alle foto’s en video’s zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de maker, Vicky Bogaert.